A Sissi filmek színésznői

 2014.02.04. 14:48

Mind ismerjük a Sissi filmeket, magát a címszereplőt Erzsébet hercegnőt és az őt megformáló Romy Schneidert is, róla később írok, de keveset lehet tudni a többi női főszereplőről. 

Sissi_film_poster.jpg

Magda Schneider (1909 – 1996) német származású színésznő és énekes, a legendás Romy Schneider édesanyja. 

500041_339303s1ciuajai112f64d_F_327x499.jpg

Magda Schneider a bavariai Augsburgban született (csak úgy mint filmbeli szerepe). Gyorsíróként kezdett el tanulni, de hamar a éneket tanulni kezdett az Akadémián illetve balettet a helyi színházban. Münchenben volt az első fellépése, ahol Ernst Marischka rendező érdeklődését felkeltette és Bécsbe hívta a Theater an der Wienbe és 1930-ban első filmszerepét is neki adta. 

1937-ben Schneider hozzá ment az osztrák származású Wolf Albach-Retty színészhez, akitől két gyermeke született: Rosemarie Magdalena (Romy) és Wolfgang Dieter aki később orvos lett. A háború idején Schneider családjával a Bavaria Alpokban élt közel Hitler rezidenciájához, a Führer többször is elhívta magához és kedvenc színésznőjének is nevezte, lánya Romy szerint szerelmi vonzódás is volt közöttük, de anyja soha nem vallotta a Náci nézeteket. 

600full-magda-schneider.jpg

1945-ben vált el férjétől, 1953-ban pedig egy kölni étterem tulajdonoshoz ment hozzá. Ugyanabban az évben együtt szerepelt lánya első filmjében a Wenn der weiße Flieder wieder blüht című filmben. Romy ekkor még csak 15 éves volt. A híres Sissi trilógiában Romy édesanyját Ludovika Hercegnőt alakította, Magda első filmszerepei közül az 1933-as Liebeleit, lánya az 1958-as Christine című filmben újrajátszotta. 

Magda Schneider.jpg

Lányával aki szintén színésznő lett, jobbra Romy Schneider.

romy-schneider-mit-ihrer-mutter-magda-schneider-361681.jpg

Magda 1996-ban halt meg. 

Uta Franz (1935 - 2012 Uta Franzmair) Uta Franzmair néven született osztrák származású színésznő.

index_1.jpg

Iskolai tanulmányai után nyelviskolába jelentkezett. Tanulmányait a Francia nyelvterületű Svájcban fejezte be egy bentlakásos iskolában, majd Rómába költözött, ahol az Olasz nyelvet tanulta. A rendezők itt figyeltek fel rá. 

Romy Schneider a jobb oldalon, bal oldalt Uta, aki a filmben a nővérét alakította. 

3107937899_2_15_UhtjzUu6.jpg

sissi_03_1.jpg

1953-ban volt az első filmszerepe az Olasz-Francia koprodukcióban a Villa Borghese című filmben. Egy évvel később a Una Parigina a Roma filmben tűnt fel Paul Hörbiger oldalán. Ernst Marischka őt kérte fel, hogy a Sissi trilógiában Helene-t Bavaria Hercegnőjét alakítsa. Habár a film sikere népszerűséget hozott neki, filmes karrierjének nemleges fojtatása mellet döntött. A Sissi trilógia utolsó filmje volt a hetedik és karrierje utolsó szerepe. A WDR német televízió 2005-ös műsorában régi kollégáival találkozott a Sissi filmekből, köztük Karlheinz Böhmel, aki Sissi férjét a császárt alakította. Utanak egy fia született és visszavonultan élt Ausztriában. 2012-ben halt meg Villach városában, itt temették el a Waldfriedhof nevű temetőben. 


 

Vilma Degischer (1911-1992Wilhelmine Anna Maria Degischer néven született osztrák származású színésznő. 

indexgg.jpg

Egy bírósági tanácsadó lányaként született és modern tánc valamint klasszikus balettet tanult. 1931-ig színészetet tanulmányokkal töltötte éveit. Első színházi fellépése Berlinben a Szentivánéji Álom előadásában volt, itt találkozott későbbi férjével Thimig Hermannal, akivel 1939-ben összeházasodott.  

 

indexh.jpg

Több mint 400 szerepet játszott a színpadon, a klasszikus művektől a modern darabokig. Többször dolgozott ugyanazzal a rendezővel. Filmekben nagyon keveset játszott, de milliók ismerik mint Zsófia főhercegné a Sissi filmekből. Az ő gonosz mostoha előadása ragadt meg az emberekben, de ezt történészek vitatják, hogy a főhercegné valóban ilyen lett volna.  

sissi_imperatrice-05.jpg

A Sieveringer Temetőben nyugszik Bécsben férje mellett. 

A karakterek amiket eljátszott az elegancia, a nemesség és a báj jellemzte. A legendás Josefstädterstraße színház egyik kitünő példája volt játéka. 

Címkék: retro vintage színésznő Sissi Magda Schneider Uta Franz Vilma Degischer

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr405792276
süti beállítások módosítása