Eve Arden

 2014.01.06. 07:51

Eve Arden (1908-1990) amerikai színésznő. 60 éves karrierje során minden média fronton szerepelt, mind mellék és a főszereplőként. Legismertebb szerepe az iskola igazgató a Grease filmben.

ourmissb.jpg

Eve Arden Eunice M. Quedens néven született Kalifornia államban. Szülei fiatalon elváltak. Felnőtt korában kiemelte, hogy rendkívül bizonytalan gyermek volt és ezt anyjára vezeti vissza akinek szépségét úgy érezte sohasem fogja elérni.
Bár sohasem volt bizonyított, hogy katolikus volt, de életében egy római Katolikus iskolába járt. 16 éves korában azonban befejezte iskolai éveit, hogy tagja lehessen egy színházi társulatnak. Első filmes szerepét még eredeti nevén játszotta, az 1929-ben bemutatott Song of Love filmben. Arden a Broadwayen is bemutatkozott 1934-ben. Itt szerepelt már Eve Arden néven először. Ezt a nevet a producer ajánlására vette fel, hogy dobja el eredeti nevét, állítása szerint két kozmetikai cikknek köszönheti a smink szobájában, az egyik Evening in Paris, a másik pedig Elizabeth Arden.

Eve-Arden.jpg

Filmes karrierje 1937-ben indult el. Stage Door című filmben alakított karaktere nemcsak kritikailag is elismert főszerep volt, de sok későbbi szerepei is nagyban hasonlított eme szerepre.
A kor további fontosabb szerepei közé tartozik a Mildred Pierce (1945) Joan Crawford oldalán, amiért Oscar díjra jelölték. A Marx testvérek Botrány a Cirkuszban című filmjében (1939) akrobatikus képességeit is bemutathatta. 1946-ban a hatodik legtehetségesebb jövőbeni színésznek választották.
Egy rövid ideig egy rádióműsorban szerepelt, mely bár rövid életű volt, mégis komikus tehetségét tudta kamatoztatni, ennek köszönhetően megkapta pályafutása egyik kiemelkedő szerepét az Our Miss Brooks című filmben (1956), de a TV és a rádió változatban is eljátszotta a szerepet.

41d8i1gkrxux4xdr.jpg

A szerepe annyira népszerű lett, hogy a Nemzeti Oktatási Minisztérium és a Connectikuti Tanárok is elismerésben részesítették, “humánus képet alkotva a tanárokról”, sőt tanári állást is ajánlottak neki. Az 1949-es évben az Our Miss Brooks akkori évadában a legjobb rádióhangnak választották a halgatók. Az akkori évek legsikeresebb TV-s szappanoperájában az i Love Lucyban is feltűnt egy szerep erejéig, ahol az egyik epizódban önmagát alakította. Évekkel korábban a Stage Door filmben Arden és Lucile Ball (a TV sorozat főszereplője) már szerepeltek együtt, ő és férje aki a Desilu cég tulajdonosa volt kérték fel Ardent a Our Miss Brooks emlékezetes szerepére. A 60-as években több TV-s szerepben is feltűnt, de csak egy-egy epizód erejéig.

Broadway szerepei is ismertek voltak, 1983-ban a Moose Murders főszerepét neki ajánlották, ám az akkori sajtó meglepetésére visszamondta, a darab egyetlen előadás után megbukott.

Oscar jelölése mellett egy csillaggal is boldogabb lett a Hollywood Walk of Famen, 1985-ben pedig könyvet adott ki. Arden Ned Bergennel volt házasságban 1939-1947 között, és 1952-től Brooks Westhez, annak 1984-es haláláig. 4 gyermeke született második házasságából.
1990-ben halt meg Arden rák és szívelégtelenség miatt, lakásában. 82 éves volt.

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Grease Eve Arden

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr145457382
süti beállítások módosítása