Michèle Mercier

 2014.01.10. 11:48

Michèle Mercier, (born 1 January 1939 as Jocelyne Yvonne Renée Mercier) Francia színésznő. Karrierje során olyan nagy rendezőkkel dolgozott együtt mint: François Truffaut, Jean-Pierre Melville, Jacques Deray, Dino Risi, Mario Monicelli, Mario Bava, Peter Collinson és Ken Annakin, de nagy színészekkel is együtt volt látható: Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Jean-Paul Belmondo, Jean Gabin, Charles Aznavour, Robert Hossein, Charles Bronson, Tony Curtis és Charlton Heston. Habár 50 filmben szerepelt, legismertebb szerepe "Angélique" volt amiért világhírnevet szerzett. 

6a00d8341bfb9a53ef019b02e67e9a970c.jpg

Francia apa és Olasz anya szülötte, kezdettől fogva táncos szeretett volna lenni. A háború azonban ezt nem engedte és bár szülei ezen oknál fogva akadályozták is, végül belátták mennyire szeretné ezt és végül egy kórista csoport táncos tagja lett. Hamar a Nicé Opera szólistája lett, 15 éves volt amikor megjövendölték, hogy a jövő nagy tehetsége lesz.

17 évesen Párizsba költözött ahol a “Ballets of the Eiffel Tower” társaulat tagja lett. Tánc karrierje mellett, színészi leckéket is vett. Színészi karrierje kezdetén javasolták, hogy vegyen fel egy sokkal inkább megjegyezhető nevet, a Michéle nevet javasolták neki, és bár volt egy testvére ezzel a névvel aki meghalt 5 éves korában tífuszban, de Michéle Morgan akkori színésznő emlékére vette fel.

Michele-Mercier-photo-11523.jpg

Truffaut Tirez sur le pianiste (1960) című filmben került ki a világszínpadra, de már előtte is forgatott, ezek után Angliába ment dolgozni, de csakhamar Olaszországba vitte a sors, ahol könnyű vérű nőket játszott. Ám az igazi szerep még továbbra is váratott egészen 1963-ig. Ekkor készítették el a négysikerű regény az Angélique megfilmesítését, Michéle azonnal kapott a lehetőségen ahogy az akkori Francia színművészet minden egyes tehetsége. A producer Brigitte Bardot művésznőt kívánta a szerepre, ám ő nemet mondott. Catherine Deneuve és Jane Fonda is különböző okok miatt kiesett. Michéle habár megkapta a szerepet, még mindig kezdőként tartották számon, annak ellenére, hogy már több mint 20 film volt a háta mögött. Mint kiderült a főszerep egyben áldás és átok volt számára. A film megjelenése után azonnal sztárkultusz kezdte övezni az életét, és olyan csillogásban volt része mint Brigitte Bardotnak, de Angélique szerepe minden más lehetőséget beárnyékolt számára, és a 60-as évekre Michéle és Anqelique neve szinonima váltak.

91.jpg

Hogy sikeresen kitudjon törni a skatulyából, Jean Gabin oldalán elvállalta a The Thunder of God film női szerepét. Egy újabb Francia film után Amerikában próbált szerencsét, sajnos semmilyen sikerrel.
14 évnyi csönd után 1998-ban tért vissza a La Rumbera című filmben. 1999-ben egy üzleti befektetése csődöt mondott és financiális problémákkal küzdött. Annyira rossz anyagi helyzetbe került, hogy sok személyes tárgyát is eladta, többjük filmes karrierje emlékei is voltak, még az Anqelique című filmben hordott menyasszonyi ruhát is hajlandó lett volna eladni, amit a forgatás után megtarthatott. Egy interjúban el is ismerte a problémáját. 2006-ban magas állami kitüntetésben jutalmazták.

tumblr_lqkcg3ZERr1qmvhifo1_500.jpg

1961-ben André Smagghe rendező asszisztenshez ment hozzá, ám hamar kiderült, hogy a férfi alkoholista és 1965-ben elváltak. Claude Bourillot autóversenyzővel való házassága is hamar véget ért, mivel egy nap valamennyi ékszerével és pénzével eltűnt, a bíróság 1976-ban felbontotta a házasságot. További kapcsolatai sem voltak sikeresek, állítása szerint Vittorio Gassman egyszer megpróbálta megerőszakolni, és Silvio Berlusconival való kapcsolata is viharos és rövid volt.

rtjqnymsv2a8trq2.jpg

08-542424.jpg

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Mercier Michèle

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr665160733
süti beállítások módosítása