Joi Lansing

 2014.03.26. 09:12

Joi Lansing (1928-1972) amerikai model film és televíziós színésznő, ugyanakkor nightklubbok énekese. Sikeres pin-up model.  

JOI006.jpg

Lansing Joy Brown néven született Salt Lake Cityben. Később a Joyce Wassmansdorff nevet vette fel, mely nevelő apja neve is volt. A család 1940-ben Los Angelesbe költözött, tizenéves korára Lansing modelkedni kezdett, 14 évesen pedig szerződést kapott az MGM stúdiótól. A főiskolát a stúdióban fejezte be a szünetekben. 

Lansing fizikai mgejelnése okán hasonló szerepeket kapott mint Janye Mansfield vagy Mamie Van Doren. Többszőr öltöztették testhezálló ruhákba vagy bikinibe, mely megfelelt alakjénak, de soha nem válalt teljesen meztelen jeleneteket vagy fotózást. Hű mormonként soha nem ivott alkoholt, dacára annak, hogy az ájszakai életben is sűrűn mozgott.  

cv032849.jpg

Lansing első szerepét 1948-ban meg, és 1952-ben az Ének az Esőbenegyik kis szerepét játszotta el. A Hot Cars (1956) filmben már főszerepet játszott. Orson Welles A gonosz érintése (1958) filmjében emlékezetes szerep jutott neki, annak ellenére, hogy a film plakátján nem volt látható a neve. A 60-as évekre pár perces musical filmeket készített, ismertebb darabok a "The Web of Love" és a "The Silencers". 

1986-ben Frank Sinatra, Deborah Kerr és Dean Martin oldalán volt látható a Marriage on the Rocks filmben. Utolsó filmje a Bigfoot (1970) volt. 

Az 50-es évek legismertebb TV és szappanoperáiban tűnt fel: The Adventures of Wild Bill HickokIt's a Great LifeI Love LucyWhere's Raymond?Noah's ArkState TrooperThe People's ChoiceRichard Diamond, Private DetectiveSugarfootBat MastersonThis Man DawsonMaverickPetticoat JunctionThe Mothers-in-Law,The Adventures of Ozzie. 

actorsjoiglam14.jpg

eHZ1N3Z5MTI=_o_joi-lansing-b.jpg

1965-től Night Clubbokban lépett fel és elkezdett énekelni miután felhagyott a színészkedéssel egy színész sztrájk után. 

Lansing volt a TV Marilyn Monroeja. 

1972-ben mellrákban halt meg, ugyanabban a korházban ahol korábban műtétileg kezelték. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Joi Lansing

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr685392658
süti beállítások módosítása