Simone Signoret

 2013.08.14. 15:28

Simone Signoret (1921-1985) Francia származású színésznő, akit élete során az egyik legjobbak között tartottak számon. Ő volt a második Francia állampolgár aki Oscar díjat kapott a Room at the Top (1959) filmben nyújtott alakításáért. 

download.jpg

Signoret, Simone Henriette Charlotte Kaminker néven született a németországi Weisbaden városában. Ő volt a legidősebb a három testvérből, akik mind a ketten fiúk voltak. Apja Francia születésű zsidó katona tiszt volt, anyja pedig Francia Katolikus volt. Fiatal korában szüleivel Párizs mellé költöztek, az iskolában angol nyelvet kezdett el tanulni, tanulmányai után oktatással foglalkozott, többnyire latint és angol oktatott és mellékállásban titkárnő volt egy Francia kollaboráns újságnál, a Les nouveaux tempsnél. 

macadam-1946-05-g.jpg

A Német megszállás alatt, többször is találkozott írókkal és színészekkel akik a Café De Floresben gyűltek időnként össze, itt határozta el, hogy a színészet felé fordul, szeretője Daniel Gélin szintén biztatta. 1942-ben kezdte el a színészetet, és tudott annyi pénzt keresni vele, hogy anyját és két testvérét támogatni tudja. Apja 1940-ben Angliába emigrált a Szabad Francia csapatokkal, ekkor vette fel anyja nevét, hogy elrejtse zsidó gyökereit. 

Signoret szexuális kisugárzása és földön túli szépségének köszönhetően sok szerepet kapott, ám többnyire beskatulyázták és a prosti vagy szerető szerepét kapta. Az 1950-ben készült La Ronde filmben fedezte fel a nagyközönség, a film azonban szókimondása és morális határokat feszegető története miatt mások szemében tiltásra került. Ezek után újabb sikert ért el a Casque d'or filmbeli alakításáért. Az 50-es évek ünnepelt sztárja lett. 

simone_signoret_01.jpg

A Room at the Top című 1959-es film nemzetközi sikert hozott el neki, és az Akadémia is díjazta alakítását. Ő volt az első színésznő aki a főszereplő kategóriában egy nem amerikai filmért kapta meg a díjat. Azután Hollywood kapui megnyíltak neki ám minden ajánlatot visszautasított és visszatért Európába forgatni. Első amerikai filmje a Ship of Fools volt 1965-ből, ezután még 1969-ig szerepelt pár hollywoodi filmben. 


1962-ben lefordította francia nyelvre Lillian Hellman The Little Foxes darabját, amit Párizsban mutattak be, és ő játszotta az egyik szerepet is. A mű fél évig ment a színházban és Hellman negatív kritikája ellenére szép sikert ért el a darab. Lady Macbeth szerepét játszotta a Royal Court Theatre színházban Londonban, Alec Guinness oldalán. Rendkívül rossz véleménnyel voltak a szerepe iránt, mondván akcentusa miatt rossz választás volt őt szerepeltetni. Későbbi éveiben külsőjére többen is negatívan kommentáltak, mondván elhagyja magát és túl kövér lett fiatal éveihez képest. Signoret azonban úgy válaszolt vissza, hogy ő nem az a fajta ember aki a ragyogásból él meg, továbbá kitűnő alakításainak köszönhetően ezek a negatív hangok hamar eltűntek. A Madame Rosa című filmben, melyet 1977-ben mutattak be, osztatlan sikert ért el, nem kevésbé a I Sent a Letter to my Love filmért. 

Simone_Signoret.jpg

Memoirja 1978-ban jelent meg, később egy regényt is kiadott, mely a halála évében 1985-ben jelent meg. Láncdohányos révén hasnyálmirigy rákban halt meg, Párizsban temették el, második férje mellé. 

Első házasságából (1944-1949) egy lánya született, aki színtén színésznő lett. Második házassága a legendás Yves Montandal 1950-ben köttetett. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Simone Signoret

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr435160743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása