Jeanne Moreau

 2013.08.14. 05:23

Jeanne Moreau 1928-ban született Francia színésznő, énekes, rendező és forgatókönyvíró. César, BAFTA és Cannes Pálma díjas. 

1947-ben szerepelt elöszőr filmben, és az évek során ismert lett a Francia-komédia művészetben. 1949-től már komolyabb szerpei voltak, igazán ismerté a Jules et Jim filmbeli alakításának köszönhető, 1962-ből. A mai napig szerepel időnként filmekben. 

Jeanne-Moreau.jpg

1949-től bár elsősorban filmekben szerepelt, továbbra is feltűnt a színházban. A sikeres színházi évek után az 50-es évekre több sikeres filmen volt túl, és az akkori évek ismert rendezőivel dolgozhatott. Az 1959-ben bemutatott The Lovers (Les Amants) a mai napig obszcenitása miatt igen kirívó film, az akkori korszakban egyenesen polgárpukkasztó volt. Moreaut a szerepe miatt az új Bardot jelzőt kapta. 

A szerepnek köszönhetően Moreau szerepek tucatjait kapta és több neves rendezővel is dolgozhatott. Francois Truffaut filmje a Jules et Jim a legnagyobb nemzetközi sikere lett, a film lényegében az akkori népszerűségét meglovagolva került a filmszínházakba. Ezek után olyan neves rendezőkkel dolgozott mint: Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Luis Buñuel, Elia Kazan, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Carl Foreman, és Manoel de Oliviera. 1983-ban a Berlini filmfesztivál zsűri elnöke volt. 

jeanne_moreau.jpg

Moreau énekesként is sikeres volt. Több albumot is kiadott és egyszer Frank Sinatra mellett énekelt a Carnegie Hallban. A kamera mögött is sikeres volt rendezőként. 

Moreau kétszer házasodott, első házassága Jean-Louis Rochardal (1949-1964) és utána William Friedkin (1977-1979) rendezővel. Tony Richardson az akkori feleségét hagyta el 1967-ben, hogy összeházasodjnaka, ám Moreau csak egyszerű románcként tekíntett a kapcsolatukra. Több ismert emberrel is együtt élt rövidebb-hosszabb ideig: Louis Malle és François Truffaut rendezők, Pierre Cardin divattiktátor, Miles Davis zenész és Theodoros Roubanis, Görög színész.

the-diary-of-a-chambermaid-jeanne-moreau-1964.jpg

1998-ban az Amerikai Film Akadémia életmúdíját vette át, melyet Sharon Stone prezentált neki, akivel azóta is jó barátok. Orson Welles az egyik legjobb színésznőnek hívta akivel valaha dolgozott. A mai napig a Francia Film művészet meghatározó alakja. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Jeanne Moreau

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr365160748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása