Denise Darcel

 2013.07.22. 12:09

Denise Darcel (1924. szeptember 8. – 2011. december 23) francia színésznő, aki dolgozott Hollywood-ban is.

8597476760_0d056dcf67_z.jpg

Denise Billecard-ként született Párizsban, érettségivel rendelkezik. Barátjához hasonlóan Denise is azon a vitorlázórepülőn volt, amelyik a II. világháború végét ünneplő látványosságban vett részt. A pilóta, James Helinger (a barát), az Amerikai Egyesült Államok Légierejének vitorlázórepülő-pilótája volt a gép vezetője, a gép számos híd alatt elrepült a Szajna fölött, míg végül az Eiffel-torony alatt, az ünneplő tömeg felett is elsuhant.

Denise kabaré-énekesnő volt Párizsban a világháború után, amíg Hollywood fel nem fedezte magának és 1947-ben az USA-ba költözik, ahol 1952-ben állampolgárságot kap.

denise-darcel-swimsuit-53.jpg

Első emlékezetes alakítása az 1949-es Battleground-hoz kötődik. Denise játszott a Broadway-on is musicalben, a „Pardon Our French” című darabban 1950-ben. Kifejezetten lenyűgöző volt alakítása a „Tarzan és a rabszolgalány”-ban (1950), Lex Barker párjaként. Később Denise együtt játszott Robert Taylor-ral a „Weatward the woman”-ben (1951), a Glenn Ford-dal a „Young man with Ideas”-ban (1952). 1953-ban Esther Williams-szal közösen játszott egy musicalban, a „Dangeorus When Wet” címűben. Denise talán legfontosabb filmje az 1954-es Vera Cruz című alkotás volt, ahol a női főszereplő volt Gary Cooper és Burt Lancaster mellett. Az utolsó filmje az 1961-es „Seven Women From The Hell” volt.

Mielőtt televíziós és filmes karrierje kezdett volna elhalványulni, Denise 41 éves korában sztriptíz-táncosnak állt, számos helyen feltűnve San Franciscótól kezdve Los Angelesen át. Néhány év múlva azonban visszavonult a vetkőzéstől és újra visszatért a kabaré világába, néhány televíziós megjelenést elérve ezzel.

1991-ben eljátszotta Solange la Fitte szerepét a Follies című musical 20 éves premierjének előadásán Los Angelesben. Később, 1995-ben eljátszotta máshol is ezt a szerepet.

Denise+Darcel+600fulldenisedarcel.jpg

Denise háromszor volt férjnél és kétszer vált el, Chris és Craig nevű gyermekeivel szoros kapcsolatot ápol. 2009-ben kitüntették a CinemaCon életműdíjával és tiszteletére Hollywoodban bankettet is tartottak. Az ünnepség előtt a Kalkutta lángjai című 1953-as filmet vetítették az Egyiptom Teremben, mert Denise egyik legnagyobb alakítását ebben a filmben nyújtotta. A vetítés után, a banketten Denise vidáman bejelentette, hogy visszatért.

2011-ben, 87 éves korában halt meg  agyvérzésben. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Denise Darcel

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr165392612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása