Elke Sommer

 2013.07.08. 11:10

Elke Sommer 1940-ben született mint Báróné Elke von Schletz Németországban.

Annex - Sommer, Elke_NRFPT_01.jpeg

Sommer Berlinben született, a háború után a családja délre menekült és bár szüleinek kevés pénze volt a nagy múltú Gymnasium (főiskola) tagja lett. Apja ahlála 14 évesen arra késztette őt, hogy tanulmányait abba hagyja, és Angliába költözzön au pairként, illetve angol nyelv tudását bővítse.

Vittorio De Sice rendező fedezte fel miközben Olaszországabn pihent és az 50-es években az ottani film életbe vetette bele magát. Nagyon hamar szex szimbólum lett és hamarosan Hollywoodba költözött, ott pin-up lány lett és többszőr is feltűnt a Playboy (1964 szeptember, 1967 december) hasábjain. 

A 60-as évekre az egyik legismertebb színésző lett, majd 100 mozifilm és TV szereplése volt egészen 2005-ig. Felügyelő életveszélyben (1964) Peter Sellers oldalánThe Art of Love (1965) James Garner és Dick Van DykeThe Oscar (1966) Stephen BoydBocs, téves kapcsolás! (1966) Bob Hope, Deadlier Than the Male (1966), és a The Wrecking Crew (1969) Dean Martin-al. Sommer minden esetben a női főszerepet játszotta. 

1964-ben a Legjobb Újonc Színésznői Golden Globe díjat kapta meg a The Prize című filmért Paul Newman oldalán. 

Elke-Sommer-10.jpg

1972-ben egyazon évben szerepelt két kul klasszikusnak számító Olasz horrorban, a Baron Blood és a Lisa and the Devil. A Brit "Fojtassa" filmek egyik legjobban fizetett színésze lett. 

Kíváló énekes is volt, több filmet is saját hangján énekelt, illetve zenei albumokat is megjelentett. 

1990-es évekre többynire hobbijának kezdte szentelni életét, festegetni kezdtett. Színészként törekedett arra, hogy mindig saját hangján szólaljon meg idegen nyeleveken - 7 nyelven tanult meg társalgási szinten. Munkái Chagall-hoz hasonlíthatóak, ám a médiából sem maradt ki, amikor Zsa Zsa Gáborral való kapcsolata elfajult és egy majd 10 éves jogi procedora során tudtak csak megállapodni.  

Elke-Sommer.jpg

2001-ben csillagot kapott Kaliforniában. Jelenleg Los Angelesben él. 1964-ben házasodott meg a nála 17 ével idősebb Joe Hyams-hoz. Első terhessége során elvetélt, és másodikra sem sikerült neki a gyermek áldás. Miután 1973-ban újra elvetélt házassága romokba került. 

Anyja több forgatásra is elkísérte, még azután is, hogy házassága tönkre ment. Bár nem éltek házas életet, nem váltak el, Elke ez idő alatt másik férfival járt, végül 1993-ban ment hozzá a New York-i essex House Hotel tulajdonosához. Addigra már elvált első férjétől. 

Elke egyik festménye: 

uyBn.jpg

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Elke Sommer

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr15152739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása