Pier Angeli

 2013.07.04. 19:51

Pier Angeli 1932-ben született Olasz TV és film színésznő. Első amerikai filmje az 1951-es Teresa című film volt, amiért Golden Globe díjat kapott, a Legjobb Feltörkevő Újonc jategóriában. 1971-ben szerepet kapott a Keresztapa című filmben ami talán karrierjében nagy lehetőség lett volna, ám korai halála ezt megakadályozta. 

Romantikus kapcsolat fűzte az akkori évek két kult ikonjához, Kirk Douglas-hez és James Dean-hez, végül Vic Damone énekes-zenészhez ment hozzá. 

pier-angeli-pier-angeli-28664545-800-1011.jpg

Született Anna Maria Pierangeli in Cagliari, Szardínia szigetén, egy testvére volt a színtén színésznő Marisa Pavan. 1950-ben az Olasz Domani è troppo tardi című filmben tűnt fel. Ezzel a filmel megnyílt elötte az út Amerikába, a rákövetkező évben Fred Zinnemann rendező filmjéban tűnt fel, a már említett Teresa. Rendkívül nagy hatsát gyakorolt mindenkire és a kritikai siker nem maradt el. Az MGM stúdióval szerződést kötött majd több filmben is szerpelt. 

936full-pier-angeli.jpg

Miután Leslie Caron lett az MGM új üdvöskéje, a stúdió szerződést bontott vele. Ezek után a Warner Bros. vette szárnyai alá, és a The Silver Chalice filmben Paul Newman-al szerepelt együtt a vásznon. A Paramount égisze alatt készített The Rose Tattoo filmben kapott volna egy szerepet de terhessége közbe szól így testvére kapta meg a szerepet, amiért végül Oscarra jelölték. Ez után a Columbia stúdióval dolgozott a Port Afrique filmben. 

A 60-as évekre visszaköltözött forgatni Europába. Kevés sikeres filmje lett ezekben az években de az Angry Silence és a Sodom and Gomorrah (1963) továbbra is reflektor fényben tartotta, a Halál 50 órája című filmben kapott kisebb szerepe miatt ismét feltűnt egy amerikai filmben ám mégis a Keresztapa egyik szerepe tette volna őt ismét a reflektorfénybe. 

Kirk Douglas soha nem tagadta, hogy szerelemes volt Angeli-be, James Dean-el való kapcsolatát meg állítólag édesanyja akadályozta meg. Vic Damone-al 4 évig volt házas, szakításukat azonban a nagy byílvánosság elé tárta a média. 

39 évesen találtak rá Los Angelesi lakásán holtan, halálának oka antidepresszáns túladagolás volt. Franciaországban temették el. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Keresztapa Pier Angeli

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr445160476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása