Greer Garson

 2013.08.13. 22:41

Eileen Evelyn Greer Garson (1904 – 1996) Brit származású színésznő volt, aki nagy népszerűségnek örvendett a II. vh idén, és az akkori lapok az egyik legnagyobb bevételt hozó színésznőnek tartották. Az MGM legnagyobb sztárja volt a 40-es években, Garson 7 Oscar jelölést kapott élete során, végül 1942-ben a Mrs. Miniver filmért megkapta a díjat. 

600full-greer-garson.jpg

Greer Garson első szerepei a színházhoz köthetőek, a Birmingham Repertory Theatre tagja lett 1932-től. A 30-es évek közepétől már TV-ben is zserepelt, első komolyabb fellépése a Twelfth Night, 1937-ből Dorothy Black oldalán. Ezek a felovételek voltak ez elsők a BBC történetében és sokkal inkább kísérleti adások voltak. Történeti szempontból is különlegesek a tekíntetben, hogy Shakespeare darabjai elöszőr jelentek meg a TV-ben. 

A híres film producer Louis B. Mayer fedezte fel amikor Londonban járt tehetségek után kutatva. Hamar találkozott Garsonal és azonal szerződést ajánlott neki az MGM stúdiónál. Rögtön első szerepéért Oscar díjra jelölték, de Vivien Leigh kapta meg helyette a díjat. Elizabeth Bennett beli szerepéért az 1940-es Büszkeség és balítélet adaptációért nagy sikert aratott. 

Garson, Joan Crawford mellett a When Ladies Meet című filmben dolgozott együtt 1941-ben, és ugyanabban az évben a Blossoms in the Dust pénzügyi sikere is ismerté tette. 1942-es Oscar beszéde a Guinness Rekordok Könyve szerint a leghosszabb az Akadémia történetében, 5 perc 30 másodpercel. Pont eme esemény miatt hoztak egy olyan döntést, hogy limitálják az Oscar beszédek idejét. 
 
Garson a háború után Clarck Gablelel dolgozott elöszőr 1945-ben az Adventure filmben. Garson népszerűségét és Gable "távolmaradását" a háború miatt azonnal kihazsnálta a stúdió. A 40-es évekre megkopott a népszerűsége, de 1950-es években is alkotott. 

6332545040_254e0e01bb_z.jpg

1951-ben amerikai élapolgárságot kapott. Szerződése lejárta után 1954-től alig készített filmet. 1958-ban a Broadwayen Rosalind Russellt váltotta a Auntie Mame darabban, nagy sikert aratva. 1958-ban az akkori nagysikerű TV vetélkedőben a Whats My Line vendége volt és sokan az egyik legjobb epizódnak tartják. 

Garson utolsó filmje az 1967-es The Happiest Millionaire volt, bár ezek után még a TV-ben többszőr is feltűnt. További élő TV adásokban és vetélkedőkben is feltűnt az évek során, a nézők és a kritika többszőr is kiemelte, humorát és rögtönzéseit. 

Garson 1996-ban szívelégtelenségben halt meg 91 évesen. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Greer Garson

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr75389433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása