Sandra Dee

 2013.08.12. 20:51

Sandra Dee (1942-2005) amerikai színésznő volt. Dee modelként kezdte a karrierjét és végül átváltott a filmekhez. Szerepei többsége a naiv kislány karaktere volt. 1959-ben Golden Globe díjat kapott és filmjei évekig sikeresek voltak. A 60-as évekre azonban karrierje leáldozott és nem kevésbé sikeres házassága is a bulvár kereszttűzébe került Bobby Darinnal. 

Ezek után már alig szerepelt filmekben, végül hosszú betegégben hunyt el.

Sandra+Dee.jpg

Alexandra Zuck néven született Bayonne városában. Szülei születése után elváltak, akik Orosz gyökerek mellett Lengyel véreel is "megáldották" gyermeküket. Orosz Orthodox nevelésben részesült, szülei gyakori templomba járók voltak. Dee fia, könyvében úgy írta le, hogy nagyanyja (Dee édesanyja) rendkívül szélesen táplálta lánya életébe az Orosz Orthodox életet. Alexandra hamar felvette a Sandra Dee nevet és 4 évesen elkezdett modelkedni, amiből gyorsan TV reklám szerepek lettek. 

Dee születési éve körül a mai napig vita van, az 1942-es évtől kezdve az 1944-es évig bezárólag. Fia azonban 1944-et jelölt meg a könyvében anyja születési évére, a konfúzió abból addódig, hogy anyja 2 évvel idősebnek mondta magát, hogy korán elkezdhessen modelkedni. Éppen ezért 1942 lett megjelölve a stúdiók későbbi hivatalos sajtó anyagaiban. 1958-ban végezte el az egyetemet, Dee 1959-ben úgy fogalmazott, hogy nagyon hamar felnőtt ember lett, ami annak köszönhető, hogy fiatal éveiben sok nála idősebb ember vette körül. 

worst.jpg

Dee model karrierje idején fogyokúrára adta magát, hogy lehetőleg minél jobban hasonlítson azokra akiket a magazinok lapjain lehetett látni, ám a rossz táplálkozás visszájára ütött, és egészsége valamint teste állapota megromlott. Olyannyira gondokkal küzdött, hogy korházba került és orvosi segítségre szorult. Később beismerte, hogy úgy érezte akár meg is halhatott volna. 

mumps.jpg

Ennek az eseménynek köszönhetően Dee Hollywoodba költözött 1957-ben. Első filmje az Until They Sail volt még abban az évben. Rendkívül ismert lett a naív szerepek miatt amiket elválalt. Ezek közül kiemelkedő a The Reluctant Debutante, Gidget, Imitation of Life és A Summer Place filmek. Tammy szerepe a Tammy and the Bachelor filmben színtén ismert a karrierjéből. A 70-es évekre már kevesebb filmben szerepelt, de a TV-ben annál inkább feltűnt. 

Házassága 1960-ban köttetett Bobby Darin színész/zenészel, emiatt folyamatosan a bulvár média látóköében volt. A Universal szerződtette, szerepei egyre inkább érett nők voltak és bár ezekből döbbet is készített, sokuk nem volt sikeres. 1961-ben született meg fiúk Dodd Mitchell Darin. 1967-ben váltak el. 

dee.jpg

Dee fia 1994-ben írt egy könyvet szüleiről amiben bőven írt anyja anorexiájáról drog és alkohol problémájáról és arról az addig kevéséb ismert problémáról, hogy nagyon fiatalon szexuálisan zaklatták. 

Dee utolsó éveiben sokat betegeskedett. Depresszióban szenvedett és ezért az alkoholhoz nyúlt. 2005-ben halt meg vese elégtelenségben. 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Sandra Dee

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr75389440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása