Giulietta Masina

 2013.07.07. 20:44
Giulietta Masina, született 1921-ben, Olasz film & színpadi színésznő. Az Orságúton és a Cabiriai éjszaka filmekből ismert. Mind a kettő filmmel nemzetközileg is ismert lett, mivel a két film megkapta a Legjobb Külföldi Film Oscar díjat. Masina utóbbiért a Cannes Arany Pálmát is megkapta.
 
Fellini felesége és múzsája volt, akiben művészi egyenlőséget és kollaborációt talált. Szerepei többnyire naivak és kegyetlen körülményekkel kellett megküzdeniük. Többször hívták a "női Chaplinnek". 

20337884.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg

Giulia Anna Masina a San Giorgio di Piano településen született Olaszországban. Szülei Gaetano Masina hegedűművész és tanár, valamint Anna Flavia Pasqualini színtén tanár. Élete nagy részét Rómában töltötte nagynénjénél. Rajta kívül még 3 testvére volt. Az Ursuline-i iskolába járt ahol hang, zongora és tánc órákat vett, de karrierjének dacára nem tanult színészetet, bár színpadon fellépet olykor. A Sapienza római egyetemen végzett irodalomból. 

2143015,djUqCKa2RPL4prKepu38qj4nl3J3LsciGGzIO+LmnVSZ1YBpC4LAl0B08KlAs5+OoZ3mg1v7zmM6FT4OEYIxHQ==.jpg

1941-ben egyetemi évei alatt kezdett el színészetet tanulni. Rengeteg darabban lépett fel, ahol táncolni és/vagy énekelni kellett, mindezt az egyetem saját színházában. 1942-ben egy társulathoz csatlakozott, ahol is több darabban lépett fel. Fellini egy fotó alapján kérte fel, hogy rádió játékaiban - amiket a rendező maga írt - szerepeljen. 

1943-re Masina mint rádió színész hatalmas ismertségnek örvendett. Első szerepe a Terziglio rádiójáték volt, amit Fellini írt. "Meglepően" egy szerelmes pár feleség szerepét kapta, és nem sokkal később Fellini és Masina összeházasodtak. Habár egyre távolodott az élete a színháztól, Masina egy rövid időre az egyetemi színházba visszatért, hogy Mastroianni mellett szerepeljen. Utolsó fellépése 1951-ben volt. 

tumblr_mioxnfgdhT1qh6mhbo1_r1_1280.jpg

Férjével együtt dolgozva, Masina a filmbe csöppent át. Filmjeinek felét - többnyire a sikereseket - férje rendezte vagy írta a forgatókönyvet. Bár korábban szerepelt Passolini Paisà (1946) filmjében - igaz itt rövid szerepe miatt nem kapott kreditet - első fontosabb szerepe 1948-ból a Without Pity volt. 

1954-ben jött a az Országúton Anthonny Quinn oldalán. A Cabiriai éjszakai 1957-es filmbeli alakításáért Cannes Arany Pálmát nyert. 1960-ban azonban utolérte a végzet, karrierje romokba került a hatalmas bukást megért The High Life című film, kritikailag is sikertelen volt. Ezután inkább magánéletére koncentrált. 5 évvel később forgatott újra férjével a Júlia és a szellemek filmben, ami nemzetközileg is nagy kritikai siker lett, több díjat elnyerve. 

1969-ben forgatta első Angol nyelvű filmjét, a The Madwoman of Chaillot Katherin Hepburn oldalán. a következő két évtizedben többnyire televízióban tűnt fel. Csak 1985-ben forgatott újra férjével a Ginger és Fred filmet, ezután minden más szerepet visszautasított, hogy férje hanyatló egészsége miatt mellette maradjon. 

1943-as házassága után nem sokkal elvetélt miután leesett egy lépcsőházban. Második próbálkozásra, 1945-ben megszületett fia, azonban komplikációk miatt alig 1 hónaposan meghalt. Ezek után Fellini és Masina nem próbálkoztak többet a gyereknemzéssel.
 
Masina 1994-ben halt meg tüdőrákban, 73 éves volt. Végakaratában kérte, hogy Nino Rota "La Strada" zenéjét játsszák neki, férjével együtt a Rimini temetőben vannak eltemetve. 

 

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Giulietta Masina

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr625160491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása