Eartha Kitt

 2013.03.20. 18:00

Eartha Mae Kitt 1927-ben született. amerikai énekes, színész és cabaré sztár. Hazájában a közönség elött a leginkább az 1953-as "C'est Si Bon" dallal, illetve a Karácsonyi "Santa Baby" slágerrel ismert. Színésznőként a 60-as évek sláger sorozatában a Batman-ben szerepelt mint Macskanő az utolsó évadban, a szerepet korábban kitöltő Julie Newmar egy másik szerződése nem engedte, hogy ismét a felhúzza a bőrruhát. 

A mai "fiatalok" számára Yzma karaktere révén ismert, ugyanis ő szólaltatta meg a Disney Eszeveszett Birodalom című rajzfilmben. 

tumblr_m4mv6rEjWJ1qaboh9o1_500.jpg

Kitt 1943-ban kezdte el karrierjét a Katherine Dunham Company-el egészen 1948-ig. Tehetsége már akkor kitűnt mindenki számára, ének hangja félreismerhetetlen volt, olyan slágerekkel mint a "Let's Do It", "Champagne Taste", "C'est si bon", "Just an Old Fashioned Girl", "Monotonous", "Je cherche un homme", "Love for Sale", "I'd Rather Be Burned as a Witch", "Katibim", "Mink, Schmink", "Under the Bridges of Paris", és a korábban említett nagy slágere a "Santa Baby".

Tovább emelve karrierjét az évek során folyékonyan megtanulta a Francia nyelvet, amíg Európában turnézott. Ennek okán további Angol nyelvű dalai egy kis Francia beütést kaptak. 

1950-ben kapta meg első szerepét Orson Welles színházi darabjában, mint a trójai Helené, a Dr. Faustus darabban. Nemsokkal később szerepet kapott a New Faces of 1952 című revüben, itt adta elő a "Monotonous" és a "Bal, Petit Bal" dalokat. 2 évvel később a 20th Century Fox stúdió celluloidra forgatta a revüt. Későbbi filmjei a Mark of the Hawk (1957), St. Louis Blues (1958) és a Anna Lucasta (1959).

Az 50-es évek végére és a 60-as évek elejére, Kitt dalokat készített, filmbekben szerepelt, televíziós műsorokban tűnt fel, éjszakai klubbokban tett látogatásai mellett a Brroadwayen is feltűnt méghozzá a Mrs. Patterson-ban 1954-1955 között. A 60-as évek végére kapta meg Macskanő szerepét. 

Ezek után ismét a Broadwayre vitte az útja. 1978-ban egy TV reklámban adta a hangját, az utána lévő években és elötte is 3 életrajzi könyvet adott ki: Thursday's Child (1956), Alone with Me (1976) és a I'm Still Here: Confessions of a Sex Kitten (1989).

1984-ben ismét top listás dallal jelentkezett, a "Where is My Man" aranylemezes lett, és Angliában a 36. helyig vitte a sláger listákon, az Államokban pedig a 7. helyig. Zenei stílusa az éjszakai klubbok közönségét fogta meg, mind odahaza mind a szigetországban, rajongói körében sok volt a meleg férfi, amitől nem is rettegete vagy viszolygot, és mivel akkor "Élte" életét az AIDS és az a tény, hogy ez a melegek betegsége, többszőr is adományozott HIV & AIDS alapítványoknak. 

A 90-es években Broadway és musicalek tucatjaiban lépett fel, de ismét oda adta a hangját a BBC Rádiónak Dzsungel Könyve adaptációjához, amibel meglepő módon Kaa a python hangja volt.

Yzma szerepéért az Eszeveszett Birodalom című Disney rajzfilmben, a rajzfilm szakma díját Annie díjat kapott, és a folytatásban valamint a Disney TV-re készült Eszeveszett Birodalom sorozatban színtén Yzma hangjaként a TV-s Emmy díjat kapta meg. 

Évei során kiállt a melegek és transzneműek jogaiért, sokszor fellépet a közösség érdekében illetve amikor tehett e nem utasította vissza a koncert fellépést sem. 

2008-ban rákban halt meg.  

Címkék: retro énekes vintage színésznő Hollywood Eartha Kitt Santa baby

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr775123527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása