Tippi Hedren

 2013.03.08. 16:14

Nathalie Kay "Tippi" Hedren 1930-ban született amerikai színésznő és divat modell. Legismertebb filmjei az Alfred Hitchcock álltal rendezett Madarak és a Marnie.

tippi-hedren-660.jpg

Hedren már az 50-es évektől sikeres modell karriert tudhatott a kezében, és olyan magazinok címoldalán láthatták az olvasók mint a Life magazin. A Brit rendező Alfred Hitchcock a The Today Show-ban fedezte fel, egész pontosan az abban a műsorban sogárzott itall reklámban. A rednező zseni egy Grace Kelly-hez hasonló megjelenésű, magabiztos szexi-szőkét keresett legújabb filmjéhez.

Hitchcock akkor egy igen magas 25 ezer dolláros próbafelvételre invitálta Hedren-t, és nemsokkal később alá is iratott vele egy több éves szerződést. Annyira belefojt a dolgokba állítólag, hogy még az öltözködését is megszabta. Egyik leginkább kiemelkedőbb ötlete azonban, hogy a neve mindösszesen Tippi-ként jelenjen meg az újságokban és a marketing során.

Első filmje a Madarak című film volt. A rendkívül kényes rendező nem bízott semmit a véletlenre és többszőr is a tervezett "gumi" madarak helyett, igaziakat használt a forgatás során, ezzel is bár segítve a félelem érzetett a színészek tekíntetén, de többszőr is sokkolta vele Hedren-t aki nemegyszer sírva fakadt a szünetekben.

Végül orvosi utasításra kellet 1 hét pihenőt kivennie, mely idő során Hedren kisasszony rémálmoktól szenvedett. Ennek ellenére, a film nagy siker volt és Hedren egy Golden Globe díjat is kapott.  

Második filmje a Marnie, Sean Connery oldalán kevésbé sikeres és a mozi pénztáraknál sem úgy muzsikált ahogy akarták. Hedren évekkel későb egy interjúban azt állította, hogy Hitchcock további filmtervekkel bombázta ám mindegyikre nemet mondott, és más rendezőket a Brit mágus egyszerűen elűzött, mondván nem ér rá.

Amikor ez eljutott hozzá, kerek perec utasította a rendezőt, hogy engedje el, ám ő a karrierje tönkretételével fenyegetett. Végül a Universal vette meg a szerződést, de végül kirugták mert nem akarta elvállalni Hitchcock egyik TV-s rendezését.

Egy 2011-es interjúban Hedren végül "kitálalt" mondván a rendező többszőr is szexuálisan közeledett felé, eme interjú isnpirálta a BBC/HBO közös filmjét a The Girl címmel, mejben Sienna Miller játsza Tippi Hedren-t és Toby Jones pedig Alfred Hitchcock rendezőt.

Annak ellenére, hogy komolyabb karriert nem futott be, szerepe a Madarak és a Marnie című filmekben, a mai napig emlékezetesek. Szőke haja és csodás tekíntetet, inspirálta pl. Naomi Watts szerepét a Mulholland Drive című filmben. Még a Luis Vuiton márka is 2006-ban a Marnie nyitó jelenetét lemásolva hajtott fejet a színésznő elött. A Vanity Fair magazin pedig odáig ment, hogy Januar Jones karakterét a Reklámőrültek sorozatban egyenesen Hedren hugának nevezte.

Hedren ma jószolgálati nagykövetként járja a világot.

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Tippi Hedren Madarak Marnie

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr335108461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása