Adriana Caselotti (1916-1997) amerikai szinkron színész, színpadi színész, volt. Caselotti volt a hangja a főszereplőnek a Walt disney álltal alkotott Hófehérke és Hét Törpe animációs filmben, amiért Disney legendává választották 1994-ben, ezzel elsőként kapta meg a díjat. 

Adriana caselotti.jpg

Apja Guido Caselotti Olasz zenei tanár emigráns volt, anyja Maria Orefice énekes a Royal Operában. Idősebb nővére opera énekes volt és ének tanórákat adott, egyik tanítványa Maria Callas volt. Caselotti 7 éves volt amikor anyja egy társulattal Olaszországba ment fellépni. Míg anyja az operában lépett fel, addig ő egy Róma melletti kis településen kapott zenei és ének oktatást. New Yorkba való visszatérésük után angol nyelvet újra elkezdte tanulni és ének leckéket vett apjától.

1935-ben lekezdődött karrierje mint MGM kórus tag, ekkor fedezte fel Walt Disney aki személyesen választotta ki legújabb rajzfilmje főszerepére. Összesen 970 dollár fizetséget kapott a munkájáért. Szerződésében kikötötték, hogy semmilyen más stúdiónál nem dolgozhat és még csak fel sem léphet a Disney stúdió saját gyártású egyéb produkcióiban. Egy bibliográfusa szerint amikor többen is Disneynél jártak engedélyt kérve, hogy Caselotti nekik dolgozzon, a válasz így hangzott: “Sajnálom de nem akarom, hogy Hófehérke legendája tönkre menjen”.

adiana-caselotti-feat.jpg

Caselotti egyetlen másik munkája ezek után egy kisebb szerep volt az MGM nagy sikerű Óz a Nagy Varászló című filmben,. Másik szerepe Frank Capra It's a Wonderful Life című filmben ő énekelt James Stewart imádkozós jeleneténél.

Caselotti ezeken kívül több promóciós anyagban részt vett ami Hófehérkével kapcsolatos volt. Több TV-s műsorban fellépet ahol az ő általa énekelt dalokat adta elő, és kiadott egy saját könyvet is, amiben tanácsokat ad ének karrierbe kezdő fiataloknak.

Élete későbbi szakaszában opera karrierbe kezdett, majd a Disneyland parkban amikor a Hófehérke szekciót felújították újra előadta a rajzfilmben hangzott dalokat.
Caselotti négyszer ment férjhez. 1997-ben halt meg a tüdejét ért rák okozta komplikációk miatt, los angelesi otthonában.

Címkék: retro énekes vintage színésznő Hófehérke Disney Princess Adriana Caselotti

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr95735994
süti beállítások módosítása