Hildegard Knef

 2013.07.08. 05:32

Hildegard Frieda Albertine Knef született 1925-ben, Német színésznő, énekes és író. Több Angol nyelvű filmjében Hildegard Neff vagy Hildegarde Neff néven jelent meg. 

hildegard_knef_68.jpg

Hildegard Knef Ulm városában született. 14 évesen kezdett el színészetet tanulni, 1940-ben kisebb szerepei voltak, de a többnyire a háború után jelentek ezek meg. A történet úgy tartja, hogy Berlin evakuálása idején nem menekült el, hogy szerelme mellett maradjon. Végül Szovjet fogságba került és börtön táborba került. 

Hildegard+Knef.jpg

Nem sokkal később szabadult, és filmjei ekkor kezdtek megjelenni, legismertebb "Susanne Wallner" szerepe Wolfgang Staudte Die Mörder sind unter uns (The Murderers Are Among Us) című filmjében, melyet 1946-ban egy Kelet-Német cég készített és az első film volt amit Kelet-Németországban bemutattak. Ám legismertebb szerepe ami elkísérte élete során "Marina" karaktere volt a Die Sünderin (The Sinner) filmben, amiben volt egy kisebb meztelen jelenete, az első a Német filmtörténetben ami akkor 1950-ben hatalmas vihart kavart. Amikor a Katolikus Egyház is protestált a film ellen ő egyszerűen úgy válaszolt, hogy "Auschwitz megtörténte után nem érti ezt a nagy felhajtást."

Az 1960-as évekre többnyire alacsony költségvetésű filmekben szerepelt. 

A legendás film mogul David Selznick Hollywoodba akarta invitálni, ám az eléje tolt szerződést nem írta alá, főleg úhy, hogy olyan kitételek voltak benne mint, hogy nevét változtassa Gilda Christian-ra és mondja azt, Osztrák nem pedig Német állampolgár. 

Hildegard+Knef+film_kn_sitzend_DW_K_92396b.jpg

Végül amerikai férje bírta rá, hogy kisebb névváltoztatás után - Knef-ről, Neff-re - próbálja meg Amerikát. A Broadwayen kisebb sikert tudott elérni, Cole PorterSilk Stockings című musicalében, Ninotchka szerepéért. 1963-ban kezdett el énekelni, és meglepő sikert ért el mély hangjának köszönhetően illetve annak, hogy dalszövegeit ő maga írta. Többször műtötték és kezelték a rák betegséggel, a Német egyesítés után hazatért. 

Legismertebb Német szanzon dalai a Für mich soll's rote Rosen regnen" ("Red roses are to rain for me"). Illetve saját előadásában a "Ich hab noch einen Koffer in Berlin" ("I still have a suitcase in Berlin") valamint a "Mackie Messer" ("Mack the knife"). Lemez eladásai milliós számot értek el. 

Knef 76 évesen halt meg 2002-ben.

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Hildegrand Kneff

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr325152237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása