Julie Newmar

 2013.08.13. 11:24

Julie Newmar 1933-ban született amerikai színész, táncos és énekes. Legismertebb szerepe a 60-es évek Batman sorozatában Macskanő volt.

julie-newmar-7.jpg

Newmar karrierja táncosként és balerinaként indult az 50-es évek elején, filmek mellett a los angelesi opera táncosa is volt, de koreográfusként is segített a Universal stúdióban. 

Első ismertebb szerepe az 1954-es Seven Brides for Seven Brothers című film volt. 

Jane Powell, Ruta Lee, Julie Newmar, Nancy Kilgas, Betty Carr,  Norma Doggett, and Virginia Gibson in Seven Brides for Seven Brothers (1954).jpg

Julie Newmar másik komolyabb szerepe az 1956-os Li'l Abner Broadway adaptációban testesült meg. Itt Julie egy Stupefyin' Jones nevű karaktert játszott el, mely bár csak néhány perces népszerűséget hozott neki esténként, de a szerep nagy sikert aratott minden előadás során, ráadásul az 1959-es TV filmben is ő alakította a karaktert.

A karakter akit játszott egy szó szoros értelemben járó afrodiziákum, akire ha egy pillantást is enged egy férfi azonnal ledremed szépségétől. Eme szatírikus karakter honnan máshonnan származna mint egy 1909 és 1979 között készült színtúgy szatírikus képregényből. 

Stupefyin' Jones karaktere Julie Newmar előadásában.

julienewmanlilabner.jpg

Julie az 1969-es Mackenna's Gold című filmben egy Indián lányt játszott, de a Broadwayt sem hagyta ki életéből, a Silk Stockings című darabban alakított szerepéért, a színházi élet díját a Tony díjat kapta meg a Legjobb Női Mellékszereplő alakításáért. 

Newmar 1968-ban a Playboy magazinban szabadult meg a ruháitól. Az 1995-ös film To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar a színésznőnek állít emléket, Newmar értve a humort szerepelt is a filmben. 

Julie-Newmar_8.jpg

Newmar hírneve többnyire a TV-s szerepeiből jön. Alakjának köszönhetően szex szimbólum lett, éppen ezért szerepei többnyire a kísértésbe vivő nő vagy az amazon szépség volt, ezen egyik szerepe a The Phil Silvers Show-ban volt, ahol is lengén öltözött cselédlányként szerepelt. A My Living Doll sorozatban a főszereplő Rhoda volt, ám a nézőknek mégis Macskanő szerepe ismert az 1966-os Batman TV sorozatban. Személyesen segített átalakítani kosztümjét, egyik ötlete az volt, hogy az öv a csípőjén legyen és ne a derekán mondván így jobban kiemeli az alakját. Az akkor hordott kosztüm mára múzeumba került a Smithsonian Intézetben. 

1962-ben egy szabadszellemű motorost játszott a Route 66 filmben, majd mint maga az Ördög a The Twilight Zone sorozat egyik epizódjában. Több ismert szerepe is volt a 60-as években, de feltűnt a Star Trek egyik részében, illetve az akkor ismert Bewitched és Get Smart sorozatokban. A 70-es években maradt a TV-nél és a The Bionic Woman valamint a Columboban is látható volt. 

monk003.jpg

1992-ben George Michael "Too Funky" videóklipjében volt látható és a Melrose Place egyik epizódjában is szerepelt. Newmar nevéhez két szabadalom is köthető, egy harisnyanadrág és egy melltartó. Az elöbbit Nudemar néven forgalmazták, az utóbbira meg színte láthatatlannak nevezték a viselői annyira komfortos volt. A 80-as évekre ingatlan közvetítő céget alapított, egy női magazin szerint bizonyos környékek neki köszönhetik ismertségüket Los Angelesben. 

Élete során egy gyermeke született, aki süket és Down szindrómás. Humora ismét ismerté tette, amikor is szomszédja James Belushival jogi vitába keveredett, a két fél ezt az According to Jim egyik epizódjában parodizálták ki. 

James Belushi és Julie Newmar.

jimbelushijulienewmar.jpg

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Julie Newmar

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr895123519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása