Mary Ure

 2014.01.12. 12:14

Eileen Mary Ure (1933-1975) Skót színház és filmszínésznő volt. Glasgowban született, iskolai éveit York egyik iskolájában kezdte, majd a londoni Központi Beszéd és Dráma Iskolába járt Londonban, ahol színészetet tanult. Szépsége ismert volt, Ure ennek ellenére hamar népszerű lett színpadi szerepi által.

45273.jpg

Karrierje főleg a színpadból állt. Második házassága Robert shaw színésszel köttetett. John Osborne Look Back in Anger (1956) című művében együtt játszott az akkor már házas dráma íróval, ám hamar elvállt feleségétől és Ure valamint Osborne egybe keltek. A Look Back in Anger broadwayi adaptációjának szerepéért Tony díjat kapott. 1959-ben újra eljátszotta a filmes adaptációban a szerepet. Osbornal megromlott a viszonya, ekkor elkezdett Robert Shaw színésszel szerelmi kapcsolatba bonyolódni, ekkor született meg fia, Colin Murray Osborne, akit annak ellenére nevezett el így, hogy fizikailag már a színésszel volt együtt. Shaw végül adoptálta a gyermeket, és további 3 gyermeknek adtak életet.

MV5BMTQwMTI0NDA0NV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDgyOTUwOA@@._V1_SX640_SY720_.jpg

A Look Back in Anger sikere után a Sons and Lovers szerepét vállalta el filmen, amiért Golden Globe és Oscar díjra jelölték, ezek után visszatért a színházba. 1963-ban ment hozzá Robert Shaw színészhez, előtte 3 évig nem dolgozott, majd tért vissza a The Mind Benders (1963) filmben . A következő években a filmek amikben szerepelt nem voltak sikeresek, de Ure színészi teljesítményét minden esetben kiemelték. Élete legsikeresebb filmje 1968-ban jött el a Kémek a Sasfészekben című film hatalmas pénzügyi sikere tette őt nemzetközileg is ismerté, ezután 1973-ban forgatott legközelebb és utoljára.

MaryUre1.jpg

Ezen idő alatt tovább dolgozott a színpadon, magánélete azonban megváltozott és az alkoholizmus rabja lett, ez a munkáját is befolyásolta, annyira, hogy 1974-ben a Love for Love broadwayi munkálataiból kirúgták, a szerepet tanítványa Glenn Close kapta meg.

mary_ure_thumb.jpg

Sikeres színházi és filmes karrierje ellenére, és annak, hogy boldog házasságban élt és boldog anyai élete volt, egészsége nagyon hamar megromlott.

1975-ös The Exorcism című londoni mű premierje után, amiben szerepelt és rendkívül rossz kritikákat kapott, holtan találták alkohol és gyógyszer túladagolás miatt. 42 éves volt.

Címkék: retro vintage színésznő Hollywood Mary Ure

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesznok-az-aranykorbol.blog.hu/api/trackback/id/tr505152522
süti beállítások módosítása